Πλένουμε το χταπόδι πολύ καλά, ώστε να μην μείνει ενδεχόμενος κόκκος άμμο μέσα στις βεντούζες του (αν είναι κατεψυγμένο το αφήνουμε να ξεπαγώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου και όχι στο φούρνο μικροκυμάτων) και βγάζουμε το μαύρο ρύγχος που είναι ανάμεσα στα πλοκάμια του και τα μάτια του που είναι στη βάση της σακούλας του. Αν είναι μεγάλο το κόβουμε σε 3-4 κομμάτια, αν είναι μικρά μπορούμε να τα αφήσουμε και ολόκληρα. Το βάζουμε σε κατσαρόλα και μόλις αλλάξει χρώμα και αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το κρασί Κροκίδας Ερυθρός Ξηρός και χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία.
Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Eνδιάμεσα προσθέτουμε και λίγο νερό αν στεγνώνει, πρέπει το πιάτο μας να έχει υγρά. Όταν ετοιμαστεί το βγάζουμε και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Κρατάμε 2 κούπες από τον ζωμό που έβρασε το χταπόδι στην άκρη.
Βάζουμε το κρεμμύδι με το Παρθένο Ελαιόλαδο Επιδαύρου να μαλακώσει και προσθέτουμε τα κομμάτια του χταποδιού μέσα σε αυτό. Γυρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα, και προσθέτουμε τον Πολτό τομάτας Santo, το σκόρδο, τον μαϊντανό, και το ΠιπέρικαιΑλάτι.
Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δημιουργηθεί μια πηχτή σάλτσα. Προσθέτουμε 400 ml ζεστό νερό και τον ζωμό που έχουμε στην άκρη.
Όταν πάρει βράση προσθέτουμε το μακαρονάκι. Αφήνουμε να βράζει για όσο χρόνο λέει η συσκευασία. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό ενδιάμεσα.