Το τυρί και η σπουδαία διατροφική του αξία

Το τυρί και η σπουδαία διατροφική του αξία

Το τυρί αποτελεί ένα πραγματικά αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας, με τεράστια θρεπτική αξία. Τα οφέλη για τον οργανισμό μας είναι πολλά, αφού μπορεί να τον προστατεύσει από παθήσεις των οστών και από οδοντικές φθορές, ενώ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών.

Το τυρί αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης ανάλογες με εκείνες του κρέατος και παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Το πιο γνωστό όμως συστατικό των τυριών και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι το ασβέστιο. Το ασβέστιο που προσλαμβάνουμε καθημερινά στη διατροφή μας αποτελεί το κυριότερο 'δομικό υλικό' των οστών μας. Υπάρχουν πρόσφατες έρευνες που αποδίδουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα, κατά συνέπεια και στα τυριά προστατευτική δράση απέναντι σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνων, κυρίως λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε ασβέστιο.

Επίσης, το τυρί και τα τυροκομικά προϊόντα γενικότερα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του του καρδιαγγειακού, αναπαραγωγικού, ανοσοποιητικού και νευρικού σύστημα.

Οι γνωστές ονομασίες τυριών είναι πάνω από 2000, πολλά όμως απ’ αυτά δεν διαφέρουν καθόλου ή διαφέρουν ελάχιστα ως προς τα χαρακτηριστικά τους.

Ας δούμε λοιπόν πως διαχωρίζονται, ανάλογα με την παρασκευή και τον χρόνο ωρίμανσης τους.

Διακρίνονται σε 3 βασικές κατηγορίες:

Α) Μαλακά (φέτα, ανθότυρο, cottage,μυζήθρα κτλ)

Β) Ημίσκληρα (gouda, edam, Roquefort)

Γ) Σκληρά (γραβιέρα, κεφαλοτύρι, κασέρι, παρμεζάνα, cheddar κτλ).

Τα σκληρά τυριά έχουν και τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο καθώς επίσης και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη όπου φθάνει και το 30% , ποσοστό που ξεπερνάει κάποιες φορές και αυτή του κρέατος.

Γενικότερα, το τυρί ως τρόφιμο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής αφού μας παρέχει πολλά και διαφορετικά συστατικά για τον οργανισμό μας. Συστήνεται βέβαια η κατανάλωση του να γίνεται πάντα με μέτρο, σε ποσότητα ανάλογη με τις ανάγκες του οργανισμού μας.

Εμείς φροντίζουμε πάντα να έχουμε διαθέσιμα εκλεκτά, ειδικά επιλεγμένα τυριά από τους καλύτερους παραγωγούς, σε μεγάλη ποικιλία. Φροντίζουμε οι τιμές μας να είναι ανταγωνιστικές και με τις προσφορές μας να εξασφαλίζουμε αυτό το εξαιρετικό τρόφιμο για τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας. Ανακαλύψτε τα τυριά μας.